torsdag den 26. februar 2015

ZIG-ZAG MIT YNDLINGSSÆT

Mit dejlige vamsede tørklæde og pandebånd - ideelt til en klirrende kold vinterdag og en gåtur ved havnen i Skærbæk

 Når man er født og opvokset ved vandet har det en magisk tiltrækning - året rundt - også når sejlbåden er på land. 

Farverne er tilpasset mit overtøj. I stedet for at lade den samme farve være medløbstråd hele vejen igennem, har jeg skiftet mellem grå og hvid - og har valgt enkelte helt hvide angorastriber, som gør det ekstra lækkert.

Pandebåndet er eget design. Det er strikket med fastere ombukningskanter og er dobbelt. Derved fylder det godt omkring ansigtet - og sidder tilpas stramt.


Pandebåndet skal syes sammen til en rundkreds. Derfor starter jeg ikke med at slå masker op med strikkegarnet, men med garn i en afvigende farve, hvor jeg senere syr arbejdet sammen med maskesting.




Til sidst skal kanterne syes sammen med sting fra side til side, som vist på billedet ovenover.

Jeg har forlist det første pandebånd jeg strikkede, men var så heldig at jeg havde garn til at strikke et mere magen til. Ellers ville jeg også have været ked af det.










ZIG-ZAG I EN BLÅ/- GRÅ KOMBINATION - HÆFTNING AF ENDER


Jeg havde fundet rigtig mange garner i sokkegarnstykkelse frem og fandt frem til de endelige farveskift ved at bytte lidt rundt på garnnøglerne. Dog er der i hele tørklædet benyttet en mørk grå følgetråd af angora i  næsten samme tykkelse

Det er aldrig sjovt at sidde med mange garnender der skal hæftes. Det kan man komme meget nemmere om ved, når man splejser garnenderne sammen ved farveskift. Her ser man tydeligt, at det er langt nemmere og næsten usynligt med min metode:

Jeg viser metoden på et færdigt sjal - glemte at fotografere undervejs med sjalet. Slut garnet i siden med en 10-12 cm lang garnende. 


Tråd det nye garn i en spids stoppenål og "ål" den nye farve gennem garnstumpen.

Træk garnet helt igennem.

Stop ca. 1 cm før strikkanten.

Del/trævl garnet op som vist på billedet og ryk stumperne af, i begge ender så overgangene bliver jævne - ikke som klippet af med en saks.

Strik videre, for det har ingen betydning i farveskiftet at de første kantmasker måske har en anden farve eller er lidt tykkere. Denne metode er langt nemmere end endehæftning og jeg synes at det er træls at sidde med et strikketøj med ca. 160 ender der skal hæftes.

ZIG-ZAG PASSENDE TIL KAMELULDSFRAKKEN

Næsten hele familien blev begavet med lange strikkede tørklæder med passende pandebånd

Det er sjovt at finde resterne frem og lave sit eget selvmønstrende garn. Når jeg er færdig med at vise alle tørklæder frem, viser jeg min nemme måde at spejse en ny farve ind i forløbet.

Vejret var ikke til at lave ordentlige billeder, derfor har de fleste fået en "snevignet".

MERE ZIG-ZAG STRIK I GRÅT OG HVIDT

Cecilie havde ønsket sig et par varme vanter foret med fleece. Hertil et 2,5 m langt tørklæde i lækre angoragarner, som jeg blandede sådan at der blev et farveforløb.

Hertil et lækkert dobbelt pandebånd efter eget design og opskrift. Det sidder bare så godt!

Vanterne skulle fores med tyndt fleece, så de blev noget tykke - men varme

For at få plads til foret i tommelfingeren er det nødvendigt at tage 3 - 4 ekstra masker op langs kanten


ZIG-ZAG STRIK I LANGE BANER OG MANGE FARVER

Strikket af rester i kashmir og angora  

Selvfølgelig har jeg strikket i den sidste tid. Ikke så meget på maskinen, som i hånden. Allerede sidste år startede jeg med at strikke zig-zag tørklæder på strikkemaskinen. Det kan lade sig gøre, men tåler ingen sammenligning med håndstrikket zig-zag og alt for stor koncentration. Håndstrik er hyggeligere!


Min maskinstrikkede zig-zag prøve


Strikket af resterne fra 2 andre sjaler - Ice Yarns Angora 
Strikket med garn af nøgler med samme farveforløb



Der er anvendt garn med farveforløb rester af 3 forskellige farver

Kanter på tørklæder kan kun blive så flotte med en speciel "kantteknik", hvor man strikker 3 m ret  i begyndelsen af hver pind - og kun løfter de sidste 3 m på pinden løst af.

Ved det første sjal måtte jeg i starten have en markeringstråd med op. Senere gik det uden markering, men det var nødvendigt for mig at have en markeringstråd ude i siden i starten af hver retpind. Det er svært at se forskel på ret og vrangsiden.

Ps. Jeg har nogle nøgler i overskud som jeg vil sælge.

søndag den 22. februar 2015

BAGETID: SPRØDT KNÆKBRØD



Jeg fik lyst til at bage knækbrød og købte en af Svansø's færdige knækbrødsblandinger. Det blev vældig fint, men jeg synes at det svinede alt for mange redskaber til. Derfor prøvede jeg at lave min egen opskrift. Resultatet blev mindst lige så godt og nu kan vi slet ikke undvære det hjemmebagte knækbrød, som vi spiser som "småkager". Derfor har jeg i anledning af julen også stukket nogle runde knækbrød ud til osten i stedet for købekiks. Jeg har stukket kiksene ud på pladen og lavet et stort mellemrum, så der blev nogle spiselige stykker imellem de runde kiks. Du kan se min opskrift her - og der skal ikke bruges ret mange redskaber til bagningen. Dejen skal bare røres sammen i en skål og hældes ud på bagepapir på pladerne.



Kærnerigt knækbrød -  Opskrift til 3 plader. Tallene i ( ) er til 2 plader. Indstil ovnen (varmluft) til 170 grader. Bagetiden er ca. 40 – 50 minutter. Brug gerne økologiske råvarer. 

160 g speltmel – (120 g)

160 g havregryn (grov eller finvalsede efter behag)  (120 g)

130 g solsikkefrø (100 g)

65   g sesamfrø (gem lidt til at drysse på til sidst) (50 g)

65   g hørfrø (50 g)

4 spsk. olivenolie (3)

1 tsk. salt (1/2 +)

65 g Græskarkærner til at drysse på oversiden. (50 g)

750 ml vand (lunkent) (500 ml)


1-2 pk tørgær (1 pk)

 Lun evt. skålen først. Opløs gæren i det lunkne vand. Hæld  mel og havregryn i en stor skål. Kom derefter kærnerne og saltet i og rør rundt. Hæld gærvandet i . Dejen er så tynd at den kan røres sammen med en grydeske eller et piskeris. Lad dejen hvile i ca . 5 minutter. I mellemtiden lægges bagepapir på pladerne. Papiret bliver liggende, hvis det fugtes ganske let under vandhanen inden det lægges på. Fordel dejen på de 3 plader og sørg for at den er lige tyk alle steder. Drys først sesamfrø og til sidst græskarkærner på. Sæt plade 1 i ovnen og vent ca. 1 minut indtil plade 2 sættes i ovnen – vent 1 minut indtil plade 3 sættes i ovnen. (”Forsinkelsen” gør at man kan nå at skære dejen i passende stykker inden den bliver for hård).
 Når plade 1 har været i ovnen 5-6 minutter er den ved at være så fast at man kan ridse/skære knækbrødet i passende stykker.  Hvis dejen er for blød, vent et minut mere. Fortsæt med de andre 2 plader. Det er vigtigt at man skærer stykkerne inden dejen er blevet for fast !!! Pladerne skal straks tilbage i ovnen igen når de er skåret. Runde kiks udstikkes med en form. Bagetiden er ca. 40- 50 minutter. Knækbrødet skal være helt tørt – men ikke brunt. Skru evt. ned for varmen. Afhængig af din ovn kan man med fordel skifte lidt rundt med pladernes position i ovnen. Knækbrødet knækkes fra hinanden og skal afkøles helt inden det lægges i dåse. © Ingeborg Hansen Oktober  2014



 Klar til at blive ridset i passende stykker


RENGØRING AF HAVENS TEAKTRÆSMØBLER


Der er mange jobs og projekter, som er mindre spændende at gå i gang med, og dertil hører rengøringen af havemøbler inden de skal i vinterhi under den overdækkede terasse. Vore teaktræsmøbler har nok 15-20 år på bagen og holder sig ganske flot, bare med den årlige rengøring med brun sæbe og knofedt. Til gengæld kan jeg nyde udsigten til de rene møbler hele vinteren og kan glæde mig til at sætte dem ud på terassen igen til foråret.


Gemalen havde højtryksrenseren fremme til spuling af båden, men den er for hård ved træet, så det blev den sædvanlige rengøring med en god blanding brun sæbevand og en af de blide ståluldssvampe til gryder. Sæbevandet giver en smule fedt til træet og det får ikke andet. Vi har tidligere oliebehandlet træet, men det blev hurtigt grimt. Sæbebehandlingen kan jeg måske gentage en gang i løbet af sommeren. Og så er det næsten gratis.






lørdag den 21. februar 2015

SØLVBRYLLUPSSANGE MED SJOVE GAVER

Selvfølgelig skulle familien fra Jylland  også digte en sang til sølvbrudeparret. Det går normalt meget nemt for mig når først jeg har bestemt mig for en melodi, men det her var en "hård fødsel". Kunne ikke bestemme mig for en melodi  og dagene gik - men pludselig en dag var den der, takket være Four Jacks på YouTube . Tak til de 4 gutter - det blev en rigtig god sang og vakte stor lykke. 



`

Sang nr. 2 skulle også være lidt sjov og jeg havde købt forskellige "gaver", som skulle overrækkes til sølvbrudeparret efter hvert vers. Melodien til "Katinka Katinka"  var selvskreven til denne sang, så nu var det bare med at få versene til at passe til de indkøbte "gaver". 



Oldefars, Max Hansens bryllupshat er nu kommet på andre hænder og bliver i familien. "Derbyhatten" til svigerdatteren er hjemmelavet. Hæklet og stivet puld og pyntet med stofroser. Hatteæsken fra mit "lager" blev pyntet med designerlogoer af den dyre slags.

Billederne med sangene er vores julegave til søn og svigerdatter: En fotobog med 210 billeder fra deres bryllup-sølvbryllup, børnenes mærkedage og sommerhuset.  Den blev de meget glade for. 

fredag den 20. februar 2015

ET BLOMSTERHJERTE







Bortset fra hjerteformen som jeg havde med hjemmefra, havde jeg også en stor pose afklippede lavendelskud. Jeg klippede dem lige inden vi tog hjemmefra, og håbede på at de kunne holde sig i køleskabet indtil dagen før festen. Det var en fin ide - de var meget flotte og helt friske 8 dage efter.





Alle andre blomster fandt jeg på stranden og langs sommerhusvejene. Det var rigtig dejligt at botanisere til dette formål. Dagene før havde jeg på vores spadsereture lagt mærke til de steder, hvor jeg kunne plukke mine blomster. Blomsterne blev bundet til små buketter med myrdtetråd og vokspapir for at holde på fugtigheden. Når man binder små ens buketter er det nemmere at fordele blomsterne på bunden.



Jeg var meget tilfreds med hjertet og mig selv. Det er jo ikke hver dag jeg binder blomsterhjerter. Jeg var færdig lige inden det blev mørkt - og dagen efter skulle der kun sættes roser og hvide rølliker på hjertets buer.




Åh, en duft af kaprifolie er noget af det bedste en lun sommeraften. De dufter stærkest i mørke.