søndag den 15. februar 2015

Optrevlet uldgarn bli'r som nytEn af uldens gode egenskaber er at man kan genbruge optrevlet garn. Det bliver næsten som nyt når det bliver dampet. Først må garnet vikles stramt op omkring et par  lige stoleben  eller et passende bredt spækkebrædt. Hvis garnet ikke vikles stramt, er det svært at holde udspændt over dampen. Det man vikler om, må ikke være  bredere foroven, så får man ikke garnbundtet af. 
Inden garnet tages af, må man binde et par omgange garn omkring fedet et par steder.Sæt en kedel vand over og når vandet koger, holdes det "krøllede" garnbundt stramt over dampstrålen. En gryde kan også bruges, men det tager lidt længere tid. Pas på fingrene!!Drej og vend garnet indtil det er dampet helt glat. Man må trække lidt i det for at hjælpe det på vej.Lad garnet tørre inden det igen sættes på stolebenene eller en garnhaspe. Hvis garnet er fugtigt når det vindes på nøgle, kan det blive muggent indeni.


Garnet er næsten som nyt nu, men dets løbelængde kan have forandret sig en lille bitte smule. Hvis det skal strikkes sammen med helt nyt garn, er det bedst at bruge det til borter eller efter et farveskift.
1 kommentar:

Angelikas quilts and knits sagde ...

kære Ingeborg,
mange tak ! Det vil jeg prøve næste gang jeg trævler op. Jeg har altid bare strikket garnet efter optrævlingen og vasket efterfølgende. Det virker også, men det er svært at se mønster og jeg er tit i tvivl om det nu også vil ende godt.

strikkeglade hilsner
Angelika