onsdag den 23. januar 2013

Sy en pelskant på hætten


Der må være en kant :-) Jeg har engang haft en hat af vaskebjørn. For lang tid siden har jeg pillet den fra hinanden og så har jeg ikke rigtig vidst hvad jeg skulle gøre med pelsen. Nu skulle den så blive til en kant på min dunjakke. Men hvordan??? Jeg har ledt overalt med GOOGLE og det på 3 sprog, uden af finde en vejledning.  Jeg har dog engang set hvordan en buntmager arbejder og så har jeg prøvet at gøre ligeså.

Für meine deutschen Leser ist die Beschreibung hier



Skindet var uregelmæssigt, men dog sådan at der kunne blive en passende lige strimmel af midterstykket. Skindet blev lagt med pelssiden nedad på mit strygebræt og derefter blev skindsiden gjort lidt fugtig med en smule vand med lidt bagepulver. ca. 1 tsk bagepulver i 0,5 l 50 grader varmt vand. (det havde jeg læst mig til et sted, hvor nogen formede skind). Da skindet var jævnt fugtigt, blokkede jeg det ud på strygebrædtet med knappenåle (I fagsproget hedder det at "zwecke"). Nu skulle det ligge og tørre natten over. 



 Da skindet var tørt, var det også lidt stift. Jeg ved at de grønlandske kvinder tyggede skindet blødt, men det havde jeg ikke videre lyst til. Derfor bearbejdede jeg det med en mønt ved at skrabe skindet hårdt med mønten i alle retninger.


Så blev min strimmel tegnet op med kridt - så bredt, som det nu kunne blive - og det var passende ca. 12 cm bredt. Derpå skar jeg min strimmel ud med et skarpt barbereblad. Der skal kun skæres i skindsiden, og man skal passe på ikke at skære hårene over.

 Til sidst "knufflede" jeg strimlen i hånden indtil skindet var meget blødt og føjeligt.


Når strimlen er færdig, skal der syes et twillbånd på de lange sider. Oprindelig ville jeg have syet båndet på i hånden, men en prøve viste at det var meget nemmere at gøre det på symaskinen. Her kan man nemlig presse pelsens hår tilbage med strimlen mens man syr. Desværre havde jeg ikke trukket båndet stramt nok under syningen, så der måtte pilles op een gang. Næste gang blev det fint, fordi jeg huskede at holde
båndet stramt under syningen. På billedet nedenunder kan man se hvor nemt det er at presse hårene tilbage med båndet mens man syer.



Sådan ser det påsyede bånd ud fra retsiden



Nu skal båndet vendes mod vransiden - skindsiden og syes fast med heksesting. Det behøver ikke at være særlig pænt, men det skal holde båndet fast. Enderne bøjes også omkring, eller man kan lade dem være rå, fordi pelsen alligevel stritter udd.


Twillbåndet kan nu syes fast mod hættens kanter. Jeg har valgt at sy skindkanten fast på hættens inder- og yderside. Man kunne også sy pelskantens to sider sammen og sy dem på langs kanten - eller måske sy en strimmel stof med 1/2 lynlåsdel mellem de 2 kanter. Det kommer an på om hætten i forvejen kan tages af. Sidder hætten fast, kan man jo ikke vaske jakken med den faste pelskant. Kig på færdige jakker, hvordan man har klaret problemet.


                 Her er pelskanten syet på hættens yderside. Indvendig har jeg syet på samme måde



Nu kan vinteren bare komme an. Jeg håber at andre kan få glæde af min lille vejledning. Hvis man køber et stykke langhåret kunstpels er fremgangsmåden den samme som jeg her har vist.

3 kommentarer:

maliz sagde ...

Tak skal du have!
Bei Dir kann man immer wieder etwas interesssantes Neues lernen.

Mit vielen Grüßen
maliz

Rikke sagde ...

Hvor er det flot arbejde. Jeg har slagtet nogle kaniner og tænker at bruge skindet til besætning på vanter, så dejligt med en god vejledning.

Anonym sagde ...

Hvor er det bare dejligt, at du deler ud af din viden :-) 1000 tak!