onsdag den 21. oktober 2009

En hel kurv fuld af kvæder

Kvædeplanten er et gammelt kulturtræ, som stammer helt fra oldtiden. Frugterne kan være pære- eller æbleformede. Smagen er dog ens. Frugten er stenhård og kan ikke spises rå. Den kan også være besværlig at skrælle og må ofte koges før den kan skrælles. Min søster, som bor lige syd for grænsen har et kvædetræ og har i mange år forsynet os med kvæder. I år blev det til over 40 kg, så der var til syltning over flere dage. En enkelt spandfuld blev dog foræret væk. var Kvæderne var nemme at skrælle i år og de blev også hurtigt møre. Nogle år har vi undret os over at kvæderne næsten alle var brunlige indeni. Nu har jeg læst mig til at det sker når de er overmodne. Lidt underligt, for det siges også at de er bedst efter den første nattefrost.

Quittenbäume sind alte Kulturpflanzen und viele Jahrtausende alt. Die Früchte können in der Form wie Äpfel oder Birnen aussehen, schmecken aber gleich. Die Früchte sind steinhart und können nicht roh gegessen werden. Meine Schwester hat einen Quittenbaum und versorgt uns immer reichlich mit Quitten. In diesem Jahr wurden es über 40 kg, die ich nicht an einem Tag einmachen konnte.

Det blev til både kvædegelé, kvædemarmelade og syltede kvæder, som smager herligt til kødretter. På billedet er det kun "dagens høst", en større portion er allerede sat på hylderne. I år har jeg ogs prøvet at lave kvædebrød. Det er næsten ligesom kvædemarmelade, blot hældt på et stegefad, hvor det skal tørre de næste par dage, for derefter at blive skåret i firkanter og drysset med sukker inden det opbevares i dåser.

Ich habe Quittengelé, Quittenmarmelade und eingemachte Quittenstücke gemacht. Ausserdem noch versuchsweise "Quittenbrot". Eigentlich Marmelade, die in einer flachen Form ca. 8 Tage trocknen muss, dann mit Zucker bestreut, in Vierecke geschnitten wird und wie Konfekt gegessen wird. Da bin ich gespannt, was draus wird. Auf den leider etwas schlechten Fotos ist nur der Ertrag von einem Tag zu sehen. Der Rest ist schon im "Lager".

Ingen kommentarer: