tirsdag den 2. juni 2015

KAJAK I PAPMACHE - KONFIRMATIONSGAVE

Vores yngste barnebarn er blevet konfirmeret og fordi han er en talenteret kajakroer, blev festen præget af hans fritidsinteresse. Al hans fritid tilbringes i Vejle Kajakklubs Kraftcenter og hans ønske var alle roere fra Kraftcentret blev inviteret til konfirmationsfesten, som selvfølgelig også blev holdt tæt ved vandet - dog i "vores" farvand, nemlig Skærbæk Sejlklubs lokaler.
Malthe 2012


Malthe 2014 - efter mange, mange træningstimer - en rigtig fin artikel, med alle kraftcenterroere på side 24 og 25.


Selvbygget kajak af papmache
Vi ville gerne forære Malthe en kajak sammen med en "flad konvolut". Det ville have været nemt at købe en kajakmodel, men jeg ledte hele internettet igennem, der var ingen små kajakker at finde udover en hos NELO, som laver den kajak, som Malthe købte i 2014. Men jeg ville ikke give godt 600 kr. for så "naiv" en udgave. Se selv her. Så jeg gik i tænkebox for at finde ud af, hvordan vi selv kunne bygge en lille kajak. Så kom jeg i tanker om at jeg engang for længe siden havde købt 2 poser papmache modellermasse. Det måtte kunne bruges til en kajak.


 1. Jeg skulle bruge en grundform som jeg kunne lægge papirmassen på. Derfor brugte jeg den viden jeg har fra at konstruere symønstre. Altså en flad form med mange indsnit tegnet på karton.
 2. Alle indsnit blev klippet op som det fremgår af billedet og derefter hæftet sammen med hæftemaskinen.
3. I kajakkens stævn og agterende ligger strimlerne tæt over hinanden. På kajakkens midte kun en anelse. 
 4. Jo, det kan vist godt bliver til noget, så jeg fortsætter med at lave strimler og hæfte.
 5. Efter bundens form (se foto 1) klippede jeg kajakkens øverste del og satte strimler af malertape på, som kunne klistres på kajakkens sider. 
 6.  Inden jeg klistrede overdelen på, klippede jeg en forstærkning af et paprør i passende størrelse til at afstive modellen indefra. Et stykke i for og agter og et ekstra stykke som dækkede midten. Paprøret kunne ikke sættes ind i eet stykke. For at gøre paprøret smallere i enderne, klippede jeg nogle indsnit i paprøret, som forinden var klippet op.
 7. Til slut klistrede jeg gaffa-tape omkring kajakkens åbning og hele vejen rundt. Jeg har ikke arbejdet med papirmasse før, og frygtede at den våde papirmasse ville gøre kajakken ustabil.

8. Endelig klar til at lægge mange lag papirmasse ovenpå grundformen. Det var lidt svært at håndtere, men en fastklistret kegle hjalp med at holde på kajakken mens papirmassen blev lagt på af flere omgange. Papirmassen er beregnet til at lave masker af, så selve "grøden" er meget fin og lader sig slibe som træ når det er helt tørt. Så er det også bomstærkt, for massen indeholder en hel del lim.Kajakmandens krop er bygget over et tilpasset styroporæg, en mindre kugle til hovedet og omviklet tråd til armene, som er stukket gennem kroppen. Hovedet er holdt på plads med enderne af en nr. 4 strikkepind stukket durk igennem. Hænderne har jeg formet og bagt af Fimo. Pagajbladene er klippet af bunden af en presset trækarton fra julens figner. Det er stærkt og tyndt og er belagt med lidt papirmasse. De hvide rør ved overgangen fra årebladet er pillet ud af en kuglepen (Ja, jeg er ret opfindsom, hvis jeg selv skal sige det :-) Åreskaftet var for tyndt, så en bambus strikkepind i passende størrelse måtte ofres til formålet. Min søde mand snedkererede stativet til kajakken. Til sidst blev kajak og kajakmand malet med lys gråhvid acrylmaling og gjort vandtæt med klar mat lak


1 kommentar:

Garnløkken sagde ...

Nej hvor er den flot, og du har ret du er opfindsom og ihærdig . Stor respekt fra mig.