lørdag den 12. september 2015

NEMME BOLLER MED GÆR


 Vi skulle have haft boller til havefesten, men da Sjællænderne blev forsinkede på motorvejen, droppede jeg bollerne den dag. De 3 pakker gær skulle dog ikke gå til spilde. Derfor har jeg bagt boller til den store guldmedalje i dag. 
Jeg har været feriebarn på en jydsk kro , Gjerndrup Kro, hvor kromutter bagte brød, boller og kager hver eneste dag - og det på et kæmpestort komfur. Men tricket med at få ensartede boller har jeg allerede som barn luret hende af. Man tager fat i et stykke af dejen som har glat overside og klemmer den ud mellem tommel- og pegefinger. Billedet er desværre uskarpt, dels fordi det er et nyt kamera og det er tungere at styre med een hånd. Men man kan jo sagtens se, hvordan jeg gør.


Et andet trick, dog noget jeg selv har fundet på: Bollerne stryges med et sammenrørt æg en anelse salt og en teskefuld vand. Denne blanding lader sig nemt stryge ud på bollerne med en bagepensel og fordeler sig fint og jævnt.


Min MIELE Bageovn er snart 14 år gammel. Da jeg købte den, syntes jeg at det var så lækkert med den lysegrå emalje i stedet for den sædvanlige sorte. Men............man kan jo se hver fastbrændt plet. Ovnen får den helt store rengøringstur 2 gange om året - det er jo trods alt en brugsgenstand og sprøjt af fedt kan jo ikke undgåes.


Det blev til 60 boller, og de 50 endte i fryseren. 

Opskrift til  en lille portion og ca. 16 boller:
  • 50 gram gær (1 pakke)
  • 2,5 dl mælk
  • 3 store spsk sukker
  • 2 strøgne tsk salt
  • 50 gram smør
  • 400 gram mel
  • 1 æg til pensling
Lun mælken og smuldr gæren i mælken. Smelt smørret (Jeg gør det i mikroovnen). Bland mel, salt og sukker og ælt dejen godt. 
Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse, form til boller som efterhæver og stryges med æggestrygelse.  Bages i ca. 10 minutter ved 170 grader i varmluftsovn. 

I dag erfarede jeg at der var for koldt til at dejen kunne hæve så hurtigt som ønsket, da jeg havde formet bollerne. Det er faktisk lidt nemmere om vinteren! Til sidst tændte jeg ovnen på 50 grader, satte de 3 plader boller i (tildækket med viskestykker) og lod ovndøren stå åben i et par minutter. Så slukkede jeg for varmen og lod bollerne hæve i ovnen. Det gik helt fint. 50 grader er jo for meget til hævning, så man er nødt til at have ovndøren åben og slukke efter kort tids varme. Jeg bagte 3 dobbelt portion!


Ingen kommentarer: