søndag den 4. september 2016

NYE HYNDER TIL EN FOLKEBÅD -I SYNING AF LANGE LYNLÅSE

Jens Peters gamle nye Folkebåd trængte til nye hynder, selvom jeg havde vasket og  repareret de gamle hynder sidste år slog jeg til da jeg fandt noget originalt Paustian hestedækken stof. Normalt koster stoffet omkring 1.000 kr. pr. meter. Jeg slap med noget mindre, men måtte købe 12 m.


Jens og Malthe løber ind i Skærbæk havn 26. juli 2016


Bådhynderne til en Folkebåd er forskelligt lange og smyger sig tæt ind til bådens facon. Der skulle syes to lange hynder på knap 2 m + tilhørende ryghynder og et enkelt sæde til styrbordsside.


Jeg havde regnet med at kunne klippe efter de gamle hynder, som også var ternet Paustian betræk, men det viste sig at ternene slet ikke var syet sammen, så ternene passede sammen. Jeg måtte til at gange og dividere, så ryg- og sædehyndens tern stemte overens både på langs og på tværs. Det var slet ikke så nemt. Hyndernes bagsider blev syet af hørlærreds canvas. På de gamle hynder var hynderne lukket med madrassting. Jeg valgte lynlåslukning i stedet for. Ikke fordi den slags hynder skal vaskes eller renses ret ofte - men man kan jo være uheldig og når man ved, hvordan man syr lange lynlåse i betræk, er det også det nemmeste. Jeg brugte godt 11 meter lynlås i metermål og knap 6 meter stof i 160 cm bredde. 

Godt at vi har et stort spisebord, for det kræver en del plads at sy og montere de lange hynder. Hynden til styrbordsside er 2,40 m lang.


Ved isyning af lynlåse er det nemmest at gøre som jeg viser på disse billeder.  Lynlåsene syes i på hyndens bagkanter mellem over- og understof. Bagkanterne syes sammen inden forkanten syes sammen, så man har en helt åben hynde til at sy lynlåsen i. Billedet viser den sammensyede bagkant, som senere sprættes op, når lynlåsen er syet på.


Lynlåsen hæftes med knappenåle og ries evt. Jeg er ret god til at sy, så jeg kunne nøjes med at sætte knappenåle i. Stof og lynlås skal passe nøjagtig sammen før man med lynlåstrykfoden syr lynlåsen i så dens midte ligger nøjagtig på den underliggende søm, som skal sprættes op senere. 




Jeg har syet sømmen indtil  ca. 10 cm før slut, syet grundigt frem og tilbage over enden og pillet den underliggende søm op under de sidste 10 cm for at få fat i låsen inden alt er lukket inde. Først derefter lukkes sømmen i begge sider.



For at gøre hynderne ekstra lækre har jeg overpolstret dem med fibervat i 2 cm tykkelse. De gamle skumgummihynder var fine og faste. Dem havde jeg vasket sidste år. Hvordan? Simpelthen ved at tage dem op i badekarret, fylde vand og sæbe på og trampe dem godt igennem. Bagefter samme tur i flere hold rent vand. Til alt held havde vi rigtig sommer i den periode hvor de skulle tørre og det tog næsten en uge før de var gennemtørre. I forvejen havde jeg lagt dem på tørre badehåndeklæder og trampet vand ud af dem. Under tørringen blev hynderne vendt mange gange.


Fibervattet blev syet på med kraftig tråd og lange sting. Det er nemmere end det ser ud til og giver hynderne fin finish.


Det tog mange timer at klippe og sy, men resultatet blev meget flot. Til sidst syede jeg nogle store poser af noget lagenstof, så Jens kunne transportere dem uden problemer. Til vinter skal de opbevares i en kælder, der giver poserne så også god beskyttelse. 


1 kommentar:

Ellafanta sagde ...

Sikke et stort projekt