tirsdag den 8. oktober 2019

OMREGNING AF KAGEDEJ TIL DIN KAGEFORM


Springforme findes i mange forskellige størrelser, så det er ikke ligemeget i hvilken størrelse form man bager sin dej efter en opskrift. Desværre glemmer nogle at nævne kageformens størrelse i deres opskrifter og så kan man ikke være sikker på resultatet. Bagetiden er også meget afhængig af formens størrelse. 

Jeg har på nettet fundet en god vejledning til omregning af  ingredienser så de passer til den form man vil benytte. Mine to springforme har en diameter på 21 cm og en anden form måler 26 cm Ø. De to små forme passer fint til 14-16 personers kage. 


Eksempel fra  en 24 cm Ø bageform omregnet til mine bageforme på 21 cm Ø

Areal 24 cm Ø bageform : Radius x radius gange π (pi=3,14)
Udregning: 12x12x 3,14 = 452,16

Areal 21cm Ø bageform:
Udregning: 10,5x10,5x3,14 = 346,185

21 cm form areal 346,185 divideret med 24 cm form areal 452,16 = 0,76

Det betyder at de angivne vægtenheder for 24 cm formen skal divideres med 0,76 for at forholdet af ingredienserne passer til den mindre 21 cm form.

Jeg har bagt 2 stk Sachertorter, der i originalopskriften var bagt i 24 cm Ø springform. Nedenfor kan du se omregningerne til mine 21 cm Ø springforme.


Opskrift til 24 cm form:     Opskrift til 21 cm form:

7 æg – stuetemperatur        7 x 0,76 = 5,25
175 g ren  rå marcipan        175 x 0,76 = 133 gram
100 gram mørk chokol.       100 x 0,76 =   76 gram
150 gram sukker                 150 x 0,76 = 114 gram
100 gram hvedemel            100 x 0,76 =   76 gram
30 gram god kakao               30 x 0,76 =   23 gram               
1 tsk bagepulver                   0,75 tsk

200 gram abrikoser             200 x 0,76  = 152 gram              
100 gram sukker                 100 x 0,76  =   76 gram
400 gram 56 % chokolade   400 x 0,76  = 304 gram    
3 dl vand                             3 x 0,76     2,28 dl             
4 dl piskefløde                    4 x 0,76     = 3,04 dl

Se kagerne og linket til Mette Blomsterbergs Sachertærte i næste indlæg.

Til 2 forme er det så bare at gange ingredienserne med 2.
              







Ingen kommentarer: