lørdag den 21. marts 2009

En tofarvet Mermaid i sommerligt garnMin 2. Mermaid af Hanne Falkenbergs design

Meine 2. Mermaid von Hanne Falkenberg


Nu lakker det mod enden. Her ses det ret tydeligt, at jeg vaskede jakken da jeg var nået halvvejs. Der var jo ingen grund til at strikke færdigt, hvis resultatet ikke blev som ønsket

Jetzt ist der Abschluss nahe. Man sieht hier deutlich, dass ich das Strickzeug gewaschen habe, als ich halb fertig war. Kein Grund weiterzustricken, wenn das Ergebnis nicht zufriedenstellend ausfiel.

Ærmerne har jeg snydt med. De er strikket på maskine!

Bei den Ärmeln habe ich gemogelt - die sind mit der Strickmaschine gestrickt.

Jeg savnede et "stue-håndarbejde og gerne et, der ikke blev færdigt lige med det samme, for der er da grænser for, hvor mange trøjer og bluser man kan have i sit klædeskab. Garnet skulle også findes i eget lager, som er passende stort til at jeg altid kan finde noget. Men udgangspunktet var en isblå/hvid meleret kaschmirblanding, som bare vil være fin på en kølig sommeraften. Jeg hader fornemmelsen af uld om sommeren - bortset fra sømandssweateren, når vi sejler.
Nach der Ballerina fehlte mir eine "Stubenhandarbeit", gerne eine Handarbeit von längerer Dauer, denn ich will ja nicht auch noch neue Kleiderschränke kaufen. Das Garn sollte in den eigenen Beständen gefunden werden - wäre ja gelacht, wenn das nicht zu schaffen wäre. Als Ausgangsfarbe habe ich eine melierte Kaschmirwolle gewählt. Die ist weich wie Baumwolle und wirkt nicht so "wollig". Im Sommer mag ich keine Wolle - ausser meinen Seemanspullover, wenn der Wind um die Ohren pfeift.

Pinde nr. 2½ og mange ændringer
Nadeln nr 2½ und viele Änderungen

Til trods for at Hanne Falkenbergs modeller er udført med mange finesser og opskrifterne generelt sikkert passer, hvis man lige har de størrelser, der er angivet, så savner jeg det vigtigste ved modeltegningerne og det er cm mål, så man kan kontrollere arbejdet undervejs.
Til den pris, man giver for opskriften er det en mangel og desuden har jeg svært ved at læse opskriften. Måske er skriften så gnidret fordi man ikke skal kunne kopiere opskriften, men det må kunne klares på anden måde end ved gnidrede opskrifter.
Mit garn passer ikke til opskriften, jeg har 27 masker og 52 pinde på 10 cm. Derfor har jeg måttet regne hele modellen om. Med skyldig hensyntagen til mine "ikke-venus-mål", har jeg dels gjort forstykke og ryg bredere, ærmegabet dybere, flyttet taljen op og gjort rygdelen højere og halsudskæringen dybere. Desuden har jeg ladet de sidste 20 Masker i kilerne stå uden vendinger. Min overvidde er større end hoftemålet, så jeg ville gerne undgå de strutskørter, som jeg har set på nogen strikkede Mermaids. Nu smyger den sig forhåbentlig bare om kroppen i stedet for at danne "skørt".

Meine Maschenprobe stimmte leider nicht mit der Originalwolle überein, die 25 M und 50 RH anführt. Darum muss ich auch Nadeln Nr. 2½ anstatt auf Nadeln nr. 3 stricken........... und den ganzen Kram umrechnen. Weil es die 2. Mermaid ist, weiss ich auch, was ich sonst noch ändern muss, damit die Jacke passt:

Ein breiteres Kragenteil, damit man es ordentlich umschlagen kann. Die Talje nach oben versetzen, mehr Rillen in den gestreiften Teilen, tieferer Armausschnitt, erhöhtes Rückenteil, damit das Model nicht auf den Schulterblättern aufliegt, tieferer Halsausschnitt - und eventuell einen breiteren mittleren Rückenstreifen. Breitere Ärmel, weil ich den Armausschnitt vergrössert habe, und kürzere Ärmel als angegeben......... sonst passt es :-)


Endelig blev garnet fundet.

Det isblå/hvid melerede kaschmirgarn var helt fint i farven til lyse, falmede cowboybukser. Desuden fandt jeg en anden farve i næsten samme nuance. Det garn var bare for tyndt med 4 enkelttråde, og der var ikke nok til at jeg kunne strikke med 5 tråde. Hvidt garn var for hvidt, så der måtte jeg spole og tvinde to nuancer fra den hvide skala sammen. Hvidt er jo mange ting.

Men det endte med at blive godt - og jeg nøjes med 2 farver i stedet for 3. For mig er det fint nok at kilerne ikke har en 3. farve.
Endlich habe ich das passende Garn gefunden. Es soll eigentlich mit 3 Farben gestrickt werden, aber die passende 3. Farbe war zu dünn, und mit 5 Fäden würde es nicht reichen. Das weisse Garn habe ich aus zwei verschiedenen weissen Garnen gespult und getwistet. Knallweiss war nicht so gut wie etwas gemixt. Jetzt gefallen die Farben mir.

Sommer og blegede jeans - det vil klæde jakken og mig

Sommer und verblichene Jeans - das passt zur Jacke und zu mir

4 kommentarer:

Fríða sagde ...

lækkert! du er bare så god til det der, Ingeborg!
kh.fra Island
Frida

Amelie sagde ...

Det er en pragtfuld troeje, som jeg ogsaa har kigget laenge paa, men jeg strikkede saa en anden Model af Hanne Falkenberg. Materialet lyder ogsaa meget laekkert. Flotte farver har du valgt.
Hilsen fra Amelie

Lisette sagde ...

Hej Ingeborg
ja, de opskrifter er noget for sig :-)
Personligt har jeg fundet ud af, at det letteste for mig er, at slavisk gå opskriften igennem og "tegne" den ind i et regneark - så kan jeg nemlig gennemskue den, og finde ud af hvor jeg skal lægge ekstra rækker til og hvor der skal trækkes fra... kan du bruge ideen er du velkommen til at tage den ;-)... men flot bliver din mermaid.
KH
Lisette

Lavendel sagde ...

Det ser rigtig flot ud! Jeg har selv tænkt på at lave en mere i andre farver (og garn)