tirsdag den 26. oktober 2010

En genial huemodel - LABYRINT

Simpelthen en genial hue til drenge og mænd, som er nem og sjov at strikke, når man kan strikke vendestrik. Den originale TYCHUS model er dog strikket i meget grovere garn og har 5 sektioner, hvor min hue som er strikket i tyndere garn har 7 sektioner og mange flere masker end originalen. Mit garn (Peru-uld fra Grønhøj ) har en løbelængde på 100 /50 gram Jeg har brugt ca. 50 gram i hver farve og har strikket med pinde nr. 5. Opslag: 60 masker. Vendestrik fra toppen 8 x 3 masker. Min hue passer til hovedvidde ca. 60 cm. Jeg har varieret antallet af segmenter i de forskellige huer jeg har strikket, fordi jeg har brugt mange forskellige garntykkelser. Ved tyndere garn må man selvfølgelig beregne vendingerne i pulden anderledes og slå flere masker op. Jeg kalder mine versioner for LABYRINT. For at undgå en grim sammensyning især i tykt garn, slår jeg op på kontrast garn og syr efter sidste række sammen med maskesting, som danner den afsluttende retrille. Jeg har prøvet at strikke vendingerne med "German short Rows", men metoden med at vende med et omslag, som strikkes sammen med den følgende maske i næste række er pænest.

 Die LABYRINT Mütze für Jungens und Männer ist einfach genial. Voraussetzung ist allerdings, dass man weiss, wie man man verkürzten Reihen strickt. Meine Variation ist mit dünnerer Wolle als das Original gestrickt. Lauflänge 100 m/50 gram. Hin- und zurückgestrickt auf einer Rundnadel nr. 5 und verbraucht habe ich etwa 50 gram je Farbe. Für einen Kopfumfang von 60 cm habe ich 60 Maschen angeschlagen (mit Kontrastwolle) und insgesamt 7 Segmente gestrickt. Oben habe ich mit 8 x 3 Maschen gewendet. Bei dünnerer Wolle muss man die Wendungen anders berechnen
Med flere sektioner ligner mønstret et søpindsvin her er der 6 sektionerJeg har strikket frem og tilbage på en rundpind. Det er slet ikke den sidste hue af den slags jeg er i gang med. Den næste bliver mørkegrå og grågrøn.

15 kommentarer:

Helvigs strikkehjørne sagde ...

Den er rigtig smart, nu er jeg lige ved at prøve om jeg kan finde ud af den.

Helle sagde ...

Hej Inge. Sikke en fed hue! Men jeg kan ikke lige regne ud hvordan du har strikket den. Nu har jeg forsøgt med et par rundpinde, men... hmm... Jeg er stadig ny i strikkefaget, så jeg suger til mig hvad jeg kan få af råd. Vil du løfte sløret lidt for hvordan du har strikket den?

strikinge sagde ...

Hej Helle
Huen er strikket frem og tilbage på 2 strømpepinde eller en rundpind. Der strikkes vendestrik og det vil sige forkortede og forlængede rækker, så huen får facon. Klik på TYCHUS i teksten, som linker til opskriften (engelsk). mange Hilsner Ingeborg

Helle sagde ...

Hej Ingeborg
Tusind tak :) Hvor mange pinde laver du med hver farve? Altså frem og tilbage inden du skifter farve?

MissesUnderstood sagde ...

Hej Ingeborg,
Wow super schöne Mütze!
Ich hab eine Anleitung dafür gefunden und verstehe sie auch;) Nur was meinst Du damit, wenn Du schreibst Du hast oben mit 8x3 Maschen gewendet?

Viele Grüße aus Bayern
Melly

strikinge sagde ...

Hallo Melly. Ich kann Dir leider nicht anders als hier antworten, weil ich keine Adresse habe. Mit 8 x 3 Maschen meine ich, dass ich zum Beispiel bei insgesamt 67 Maschen das erste Mal bei 64 Maschen gewendet habe u.s.w. insgesamt 8 mal mit 3 Maschen weniger in den Hinreihen. Auf den Rückreihen dann umgekehrt.
Viele Grüsse
Ingeborg

MissesUnderstood sagde ...

Ah okay jetzt verstehe ich :) Vielen Dank Ingeborg!
Viele Grüße
Melly

Maren Lotte sagde ...

Fantastisk hue. Har du en smart fidus til opslagskanten? Jeg slog masker op helt almindeligt, og endte med at klippe kanten af, for at få en pæn sammensyning.
Mange hilsner
Maren Lotte

strikinge sagde ...

Hej Maren Lotte
Ja, jeg slår masker op med kontrastgarn, som senere trevles af for at man kan sy sammen med maskesting.
Mange hilsner
Ingeborg

strikinge sagde ...

Hej Maren Lotte
Ja, jeg slår maskerne op med kontrastgarn, som senere trevles af for at jeg kan sy sammen med maskesting.
Mange hilsner
Ingeborg

Maren Lotte sagde ...

Så var jeg ikke helt galt på den. Tak :D

Navi sagde ...

Er der nogen der ved hvor man kan købe opskriften på denne hue på nettet?
Har ledt alle steder:-( men kan ikke finde den....

Venlig hilsen
Karin sørensen

Lisbeth Holm sagde ...

Hej Ingeborg.
Jeg ledte efter garn, som lignede det du har brugt til huen på billedet, og strikker med Alpakka fra Sandnes (samme løbelængde som dit). Når jeg følger den engelske opskrift på pinde nr. 5½ og med dobbelt garn, holder huen samme mål som opskriftens.
Du bruger pinde nr 5 og til gengæld flere masker og to sektioner mere, og det klæder garnet og huen meget bedre, synes jeg. Men - strikker du med dobbelt garn? Du skriver ikke noget om det, og det er svært at se ud fra billedet.
De bedste hilsener
Lisbeth

strikinge sagde ...

hej - Huen er strikket med en enkelt tråd med et garn med løbelængden 100 meter - 50 gram. Det svarer jo til ca. dobbelt garn i strømpegarn, som normalt løber 210 m på 50 gram.
Med venlig hilsen
Ingeborg

Anonym sagde ...

Hej �� Jeg syntes den hue er mega sej! Kunne jeg mod betaling få dig til at strikke sådan en til mig?

Mvh mads Tvarnø
Madstvarnoe72@yahoo.dk