søndag den 22. februar 2015

BAGETID: SPRØDT KNÆKBRØDJeg fik lyst til at bage knækbrød og købte en af Svansø's færdige knækbrødsblandinger. Det blev vældig fint, men jeg synes at det svinede alt for mange redskaber til. Derfor prøvede jeg at lave min egen opskrift. Resultatet blev mindst lige så godt og nu kan vi slet ikke undvære det hjemmebagte knækbrød, som vi spiser som "småkager". Derfor har jeg i anledning af julen også stukket nogle runde knækbrød ud til osten i stedet for købekiks. Jeg har stukket kiksene ud på pladen og lavet et stort mellemrum, så der blev nogle spiselige stykker imellem de runde kiks. Du kan se min opskrift her - og der skal ikke bruges ret mange redskaber til bagningen. Dejen skal bare røres sammen i en skål og hældes ud på bagepapir på pladerne.Kærnerigt knækbrød -  Opskrift til 3 plader. Tallene i ( ) er til 2 plader. Indstil ovnen (varmluft) til 170 grader. Bagetiden er ca. 40 – 50 minutter. Brug gerne økologiske råvarer. 

160 g speltmel – (120 g)

160 g havregryn (grov eller finvalsede efter behag)  (120 g)

130 g solsikkefrø (100 g)

65   g sesamfrø (gem lidt til at drysse på til sidst) (50 g)

65   g hørfrø (50 g)

4 spsk. olivenolie (3)

1 tsk. salt (1/2 +)

65 g Græskarkærner til at drysse på oversiden. (50 g)

750 ml vand (lunkent) (500 ml)


1-2 pk tørgær (1 pk)

 Lun evt. skålen først. Opløs gæren i det lunkne vand. Hæld  mel og havregryn i en stor skål. Kom derefter kærnerne og saltet i og rør rundt. Hæld gærvandet i . Dejen er så tynd at den kan røres sammen med en grydeske eller et piskeris. Lad dejen hvile i ca . 5 minutter. I mellemtiden lægges bagepapir på pladerne. Papiret bliver liggende, hvis det fugtes ganske let under vandhanen inden det lægges på. Fordel dejen på de 3 plader og sørg for at den er lige tyk alle steder. Drys først sesamfrø og til sidst græskarkærner på. Sæt plade 1 i ovnen og vent ca. 1 minut indtil plade 2 sættes i ovnen – vent 1 minut indtil plade 3 sættes i ovnen. (”Forsinkelsen” gør at man kan nå at skære dejen i passende stykker inden den bliver for hård).
 Når plade 1 har været i ovnen 5-6 minutter er den ved at være så fast at man kan ridse/skære knækbrødet i passende stykker.  Hvis dejen er for blød, vent et minut mere. Fortsæt med de andre 2 plader. Det er vigtigt at man skærer stykkerne inden dejen er blevet for fast !!! Pladerne skal straks tilbage i ovnen igen når de er skåret. Runde kiks udstikkes med en form. Bagetiden er ca. 40- 50 minutter. Knækbrødet skal være helt tørt – men ikke brunt. Skru evt. ned for varmen. Afhængig af din ovn kan man med fordel skifte lidt rundt med pladernes position i ovnen. Knækbrødet knækkes fra hinanden og skal afkøles helt inden det lægges i dåse. © Ingeborg Hansen Oktober  2014 Klar til at blive ridset i passende stykker


Ingen kommentarer: